Blog

TOP 5 Bőrfiatalító antioxidáns

2017.05.22 18:48

top_5_borfiatalito_antioxidans.jpg

 

Az antioxidáns tulajdonképpen védi a sejteket attól, hogy eloxidálódjanak, ahogy a neve is mutatja. Biztosan láttál már rozsdás felületet, nos, a bőröddel is ugyanígy működik, berozsdásodik. Az antioxidáns a bőröd pajzsa, segít megvédeni a gonosz szabad gyökök ellen, akik a fiatal, egészséges sejtekből táplálkoznak.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

Biztos sokszor feltetted már magadnak a kérdést, hogy vajon miért öregszik a bőröm?

 

Erre a kérdésre a molekuláris biológia ad választ, ugyanis a bőr öregedéséért a szabadgyökök a felelősek, melyek a külső környezet és a stressz okozta káros hatások során keletkeznek. Tulajdonképpen az egészséges sejteket “eszik”, azaz károsítják. Az öregedés a természetes védekező rendszer ellenállásának csökkenése, mely lehetővé teszi, hogy a szabadgyökök szabadon termelődjenek és károsítsák a géneket, ez a folyamat pedig fokozatosan sejtkárosodáshoz vezet. Ráadásul a védelmi rendszert a dohányzás, a káros UV sugárzás és a helytelen életmód is tovább gyengíti. Nem hangzik valami jól, igaz?

 

VAN MEGOLDÁS!

A jó hír az, hogy a szervezet képes védekezni a szabadgyökök ellen, melyeket antioxidánsokkal tud semlegesíteni. A táplálkozás során bevitt és a közvetlen bőrre kent antioxidánsok nagy szerepet játszanak a bőr öregedésének lassításában, az azonban nem bizonyított, hogy a már kialakult ráncokra is megoldás, tehát az antioxidánsok csak a bőr öregedésének megelőzésében és lassításában kapnak főszerepet. Kivéve a C vitamint, mert a kivétel erősíti a szabályt, erről majd később.

 

TOP 5 - E VITAMIN

Az E vitamin a modern szépségápolás legújabb felfedezettje, ugyanis csak a XX. században vált ismertté. A szervezetben sajnos csak rövid ideig raktározódik, ezért folyamatosan pótolni kell, ha eredményeket akarunk elérni vele. Az E vitamin nagy szerepet játszik a sejtfalak működésének fenntartásában, valamint kiváló antioxidáns, ezért segít a bőr fiatalságának megőrzésében. Nagy mennyiségben tartalmaz E vitamint a búzacsíraolaj, a napraforgó mag, a mogyoró, a mandula, az édes burgonya és a müzli. Ha ezeket nem fogyasztod, vagy csak ritkán, érdemes beépítened a táplálkozásodba.

TOP 4 - BÉTA-KAROTIN

A béta karotin egy természetes színező anyag, ami a répát sárgává színezi. Ez a hihetetlen  tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a nap bizonyos sugarait a bőr elnyelje, így meggátolja a fény okozta szabadgyökök elszaporodását. A béta karotin nagyon hatásos antioxidáns, ugyanis képes A vitamint termelni. Az emberi szervezetben a legjobb felszívódás passzírozott, homogenizált vagy püréként elkészített változatban érhető el. Ha a káros UV sugarak ellen szeretnél védekezni, fogyassz nyers sárgarépa levet, de vigyázz, hogy ne ess túlzásba, mert besárgíthatja a bőröd is.

TOP 3 - SZELÉN

A szelén mindössze 5-10 mg mennyiségben található meg az emberi szervezetben, jelentősége viszont annál nagyobb. Létfontosságú nyomelem, mely képes a szervezetben aktiválni az antioxidáns enzimeket, felerősíti a C vitamin és E vitamin funkcióit. A szelén továbbá elősegíti a sejtek védelmét a szabadgyökök ellen, ezáltal lassítja a szövetek öregedését. Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák, valamint a hús, a tej, a gomba, a tojás és a hüvelyesek – vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérje tartalmúak.

 

TOP 2 - Q10

A Q10 egy olyan enzim, ami a sejt energiatermelésének folyamatában játszik nagy szerepet, egyfajta létfontosságú katalizátor. Egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel, ezért az öregedési folyamatokat is hatékonyan kezeli. A Q10 a  tápanyagokat energiává alakítja át a sejtek számára, ha nincs a testben elegendő Q10, energiahiány lép fel, ami korai bőröregedéshez is vezethet. A szervezet képes Q10 enzimeket előállítani, ehhez vitaminokra és nyomelemekre van szüksége. A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, ez idő után szintje hanyatlani kezd, a mi feladatunk, hogy pótoljuk. A Q10-ben gazdag tápanyagok a szardínia, a lazac, a makréla, a marhaszív, a marhamáj és a tojás.

 

TOP 1 - C VITAMIN

A C vitamin az antioxidánsok Jolly Jókere, mert képes csökkenteni a már kialakult ráncokat is. Korábban már írtam a C vitaminról és annak fiatalító hatásáról, ha még nem olvastad, de érdekel a téma, mindenképp tegyél egy kitérőt. A cikket a C vitaminról itt éred el.

A C vitamin a jó egészség legjobb forrása, napi 500 mg C vitamin számos betegség ellen védelmet nyújt. Amellett, hogy kiváló antioxidáns, azaz semlegesíti a szabadgyököket, még ránctalanító hatással is rendelkezik. A modern szépségápolás legújabb felfedezése a goji bogyó, mely 500-szor több C vitamint tartalmaz, mint a narancs. Még nem telített a piac, de már kapható számos goji bogyóból készült kozmetikum. Nézd meg a választékot.

 

Ha figyelmesen végigolvastad a cikket, akkor két Jolly Joker antioxidánst is találtál. Az egyik a C vitamin, ami nem csak a bőr öregedésének megelőzésére, de a ránctalanításra is képes, valamint a szelén, ami segíti az antioxidánsok felszívódását. A fent felsorolt élelmiszerek mind fontos szerepet játszanak a bőr fiatalságának és szépségének fenntartásában, ezért fogyaszd őket előszeretettel. Javaslom, hogy menj el egy vásárló körútra és vegyél magadnak a szépítő ételekből, vitaminokból, fogyaszd őket minden nap.


KÖVESS MINKET!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés