Blog

A szoláriumozás 6 aranyszabálya

2017.05.08 17:37

szolariumozas_6_aranyszabalya.jpg

 

Te sem szeretsz a tükörbe nézve egy tejfehér bőrű, fakult nőt látni? A barna bőr egészségesebbnek látszik, azonban a napozásnak vannak veszélyei, még akkor is, ha szoláriumról van szó. Ha szeretnéd megtudni hogyan barnulj biztonságosan, akkor a legjobb helyen jársz, mert a szoláriumozásról, a kockázatokról, és a helyes bőrápolásról lesz szó.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

1- TUDD A BŐRTÍPUSOD

Először is a szoláriumozáshoz tudnod kell, hogy melyik bőrtípusba tartozol. Most nem a zsíros-száraz-vegyes bőr a fontos, hanem az UV érzékenység. A kék szemű, szőke vagy vörös hajú embereknek általában fehér a bőrük, könnyebben leégnek, míg a barna hajú, barna szeműek bőre jobban tolerálja a napsugarakat. Ezt magadnak kell tudni, elég ha abból indulsz ki, hogy mennyi idő alatt pirulsz le. Igazából bőrtípustól függetlenül a legjobb, ha vigyázol és 3 perccel indítasz, hisz nem ismered a csöveket, az állapotukat, így a “jobb félni, mint megijedni” elv alapján inkább legyél elővigyázatos. A 3 perces indítás után lehet bátrabbnak lenni és növelni a szoliban töltött időt, de mindig figyelj a fokozatosságra. Ha ezt a szabályt betartod, elérheted, hogy bőröd sose égjen le.2 - MÉRTÉKLETESSÉG

Általában akkor égsz le, ha a bőr túlságosan nagy dózisban van kitéve a nap káros hatásainak, az UV-nek. Minél barnább a bőröd, annál több UV-t képes befogadni, annál ellenállóbb. A bőröd genetikáját is érdemes figyelembe venni, egy szeplős, fehér bőrű ember sohasem lesz csokibarna, ezt jobb ha tudod. Hetente 1-2 alkalomnál ne menj többször, ne terheld le a bőröd, hagyj neki időt a regenerálódásra is, mert ráncosodni fog, elveszíti rugalmasságát. Ha úgy érzed szoli közben ég, feszül a bőröd, inkább szállj ki, vagy vedd vissza az arcbarnítót. A szolárium, ugyanúgy mint a napozás, boldogság hormont termel, így függőséget okozhat. Vigyázz, nehogy túlzásba ess! Ha elérted a kívánt színt, vegyél vissza, járj csak hetente, két hetente, annyi is bőven elég a szinten tartásra.

3 - FOLYADÉKPÓTLÁS

A kiszáradás elkerülése érdekében szoláriumozás után mindig igyál meg egy pohár vizet. A folyadékpótlás nagyon fontos, ezért vigyél magaddal egy fél literes ásványvizet és minimum a felét idd meg barnulás után, majd kicsivel később a másik felét is. Ha alacsony a vérnyomásod válassz inkább fekvő gépet, így elkerülheted az ájulást.

 

4 - KOZMETIKUMOK SZOLÁRIUMOZÁSHOZ

A szolárium kozmetikumokat speciálisan szoláriumozáshoz fejlesztették ki, segítségükkel mélyebb, tartósabb barnulás következik be rövidebb idő alatt. Sokkal hatékonyabban barnulhatsz szoláriumozáshoz kifejlesztett kozmetikummal, mint anélkül, de alkalmazásuk nem csak a barnulás elősegítése miatt fontos, hanem összetevői megvédik a bőröd a káros UV sugárzástól is, valamint olyan tápanyagokban gazdag, melyek megkötik a szoláriumozás során keletkező szabadgyököket, akitív ápoló, hidratáló összetevőik pedig táplálják a bőrt. Anti-aging hatóanyagaik segítségével elkerülhetőek az apróbb ráncok kialakulása is, valamint a tipikus szolárium szag sem lesz érezhető bőrödön.

5 - FIGYELMEZTETÉSEK

Ne viselj sminket és parfümöt szoláriumozáskor, mert a meleg hatására kitágult pórusaid eltömődhetnek, ezáltal pattanások, mitesszerek alakulhatnak ki. Ne viselj ékszert, mert a szoláriumozás idejére magadon hagyott ékszer helyén fehér folt marad, illetve azok a melegtől átforrósodva megégethetik a bőrödet.

 

TIPP!

Bőrradírozás vagy hámlasztás után közvetlenül ne szoláriumozz, mert a friss bőrsejtek ilyenkor érzékenyebbek, könnyebben leéghetsz. Várj inkább másnapig, akkor már kevésbé érzékeny a bőrfelület.6 - KOZMETIKUMOK SZOLÁRIUMOZÁS UTÁN

Általában a szolikrém fürdésig tökéletesen megfelel, nem kell bekrémezned közvetlenül utána a bőrt. A zuhanyozással érdemes várni 3-4 órát, hogy a krém beszívódjon,  a pigmentek kialakuljanak a hirtelen kapott napozástól. Biztosan hallottad már, hogy aki szoli után közvetlenül megfürdik, az lemossa a színt. Nos, ebben van igazság, tehát javaslom várd ki azt a pár órát. Mosakodás után is fontos, hogy bőrödnek megadd a számára fontos tápanyagokat, ez lehet egy testápoló vagy testvaj, napozás utáni krém, esetleg olaj formában. Lehetőleg használj parabénmentes (tartósítószer mentes) termékeket, ne kenj magadra mesterséges kozmetikumokat, mert öregítik a napozás által az amúgy is megviselt bőröd. Masszírozd bele jó alaposan, körkörös mozdulatokkal, így bőröd feszesebb és rugalmasabb lesz.

 

Tehát semmi baj nincs a szoláriummal, ha odafigyelve, felkészülten és meggondoltan használod. Heti maximum 1-2 alkalom szoláriumozz, mindig óvd és ápold a bőröd, így elérheted a tökéletes napbarnított megjelenést.


KÖVESS MINKET!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés