Blog

Levendula a természet kincse

2017.06.13 12:00

levendula_a_termeszet_kincse.jpg

A minap Budapest belvárosában kószáltam és pörgettem a Facebook üzenőfalam. Folyamatosan levendula fesztiválokról szóló posztokba botlottam, annyira levendulába borult minden, hogy szinte éreztem a virágok bódító illatát. Ez a kékeslila virágú növény igencsak megosztó az emberek körében, mert valaki rosszul van tőle és a nagyi szekrényének molyirtója jut eszébe róla, valaki viszont még a kávéját vagy a limonádéját is levendulával ízesíti. Én most a jótékony hatásairól fogok mesélni, mely főleg a bőrápolás területén mutatkozik meg.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

EGY KIS TÖRI

Már az ókori Rómában és az ókori Egyiptomban is használták a levendulát. A rómaiak fürdőolajként és a levegő illatosítására alkalmazták, az egyiptomiak pedig a mumifikálás során vették hasznát. Hazánkban a legnagyobb levendulamező Tihanyban található, az 1920-as évek elején Bittera Gyula a neves gyógynövény szakértő egyenesen Dél–Franciaországból hozatta a növényeket és földet bérelt az apátságtól, így alakult ki a mai tihanyi levendulamező.

 

MIRE HASZNÁLJUK?

A levendula a nyugalom virága, hiszen nyugtató hatása mindenki számára közismert. Bőrbarát hatóanyagainak köszönhetően a fejbőrtől kezdve egészen a talpig sok mindenre használható. Azért is különleges, mert nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is igen nagy használt veszik a természet gyógyászatban, hiszen lazító, görcsoldó, frissítő és fertőtlenítő hatású is.

 

Fűszerként is kiválóan beválik, leginkább édes ételekhez passzol, de készültek már belőle fűszeres szószok és grillpácok is.

 

Erős illata távol tartja a rovarokat, a környezetében lévő növények például nem tetvesednek, a hangyák és a molylepkék távol tartására is kiváló.

 

LEVENDULÁS KOZMETIKUMOK

Jellegzetes illata és jótékony hatásai miatt a levendula a szépségipar egyik legkedveltebb alapanyaga, legfőképp olaj formában található meg a kencékben, fel is sorolom, hogy mi mindenre jók a levendulaolajat tartalmazó kozmetikumok.

 

  • Nyugtatja a bőrt és bársonyossá teszi, bőrtípustól függetlenül.

  • Pattanások ellen az egyik leghatékonyabb fegyver a levendulaolaj, hiszen amellett, hogy segít optimalizálni a bőr működését, ezen belül is a faggyútermelést, fertőtlenít és gyulladás csökkentő hatású.

  • Ekcémás tünetek kezelésében és enyhítésében is segítség lehet, mert csökkenti a gyulladt bőrt és a felülfertőzést is minimalizálja.

  • Napégés és rovarcsípés esetén szintén nagyon nagy hasznát vesszük bőrnyugtató hatása miatt.

  • Vágások, kisebb bőrsérülések regeneráló hatásának köszönhetően hamarabb gyógyulnak, a sebek és a hegesedés nyoma is minimális.

  • Fertőtlenítő hatása miatt kiváló gomba kezelésére. Kellemes lazító, fertőtlenítő lábfürdő készíthető pár csepp levendulaolajjal.

  • Fejbőrbe masszírozva dúsabbá teszi a hajkoronát, csökkenti a hajhullást és fokozza a hajnövekedést.

 

provanszi_levendula.jpg

 

SPA ÉLMÉNY OTTHON

Mivel a levendula a boldogság és nyugalom növénye, készíthetsz belőle esszenciát a nyugodt és pihentető alvásért. Forrázz le 50 gramm levendulát egy liter vízzel, majd lefedve hagyd állni 10 percig, végül az egész lábas tömény levendulát öntsd bele a fürdővízbe és élvezd az otthoni SPA élményt.


KÖVESS MINKET!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés