Blog

2 bevált módszer napégés ellen

2017.04.18 09:24

2-bevalt-modszer-napesges-ellen.jpg

 

Általában az első leégések május 1-jén történnek meg, mert ilyenkor a tejfehér emberek kiszabadulnak és egész nap trikóban eszik a lángost, bicikliznek a szabadban, élvezik a szabad levegőt. Ismerős? Most pedig tegye fel a kezét az, aki még nem égett le soha május 1-jén. Ugye nem sok jelentkező van? A tavasz első napsugarai is veszélyesek, gondolni kell az UV védelemre, de most nem a napozó krémek jótékony hatásairól fogunk beszélni, hanem hogy hogyan készítsd fel a bőröd az első nyári napsugarak okozta leégés ellen.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

FOKOZATOSSÁG

Te is szeretsz csokibarna lenni? Mindent elkövetsz, hogy minél hamarabb elérd a kívánt színt? Nos, a szép barna bőr elérése egy folyamat, nem lehet egyből fejest ugrani a nyári napsütésbe. Ezért célszerű a fokozatosság elvét követni, úgysem leszel első nap bronzbarna, kivéve ha leéghetetlen kleor bőrrel születtél, de ilyen szerencsés ember nem sok van. A lényeg, hogy a bőr fokozatosan kapjon egyre több napfényt, így elkerülhető a leégés.

 

Amint elég jó idő van ahhoz, hogy kint lehessen lenni, intézd úgy, hogy érje bőröd a nap. Ebédelj a kertben vagy a teraszon, vagy csak menj ki olvasgatni egy kicsit a napra, de ne használj fényvédőt. Első alkalommal ne legyél a tűző napon 10-15 percnél tovább. Ezután fokozatosan növeld az adagot, mindig egy kicsivel többet legyél kint, ahogy az idő melegszik, úgy a pólót is le lehet cserélni pántos felsőre, és így tovább. Észre fogod venni, hogy a tavaszi napsugaraknak is van ereje, kicsit lehet, hogy lekap, lebarnul, de leégni nem fogsz. Így a bőröd szépen hozzá fog szokni az erősebb UV-hoz, mire oda kerül a sor hogy bikiniben mutatkozz, a bőröd fel lesz készülve az erős napsütésre, egy kisebb faktorú fényvédelem is elegendő lesz. Ha eddig nem voltál kint a napon ne is gondolkozz, kezdd el már ma, hisz mindjárt itt a nyár.

 

SZOLÁRIUM

A másik nagyon jó taktika, ha nincs időd a kertben henyélni és olvasgatni, hogy elmész szolizni és így készíted fel a bőröd a napozásra. Itt nagyon fontos megemlítenem, hogy szintén a fokozatosság a fő elv. Nehogy befeküdj 10 percre, mert úgy oda fogsz kozmálni, hogy 1 hétig nem fogsz tudni fájdalom nélkül feküdni. Kezdd el 3 perccel, majd fokozatosan növeld az adagot. Mindig kérdezd meg a szolis lányt, hogy melyik gép erős, melyik gyenge, és menj először a gyenge gépbe. Ha olyan szoliba jársz, ahol van EU-s csövekkel ellátott gép, akkor mindenképp csak azt használd, mert kisebb az UV sugárzása és ezáltal csökken a leégés veszélye, így a lehető legjobban készíti fel bőröd a nyári napsugarakra. Az EU csöves gép másik előnye, hogy bár lassabb a barnulási folyamat, viszont mélyen és tartósan barnít, így nem fakulsz ki 1 hét alatt, elég két hetente eljárni.

 

A szolárium szalonokban rengeteg barnító krémet lehet kapni, nem szeretnék márkanevet mondani, csak annyit súgok, hogy egy koala maci van rajta. Ennek a márkának már van parabén mentes krémje, ami nem tartalmaz tartósító szert. Nem olcsó, de mindenképpen azt ajánlom, mert hosszú távon kifizetődő, hisz a bőröd védelméről van szó, ami nem olyan mint egy pulcsi, ha elkopik eldobom. Örök életre szól, szóval használj krémet minden szoláriumozás előtt, mert a benne lévő hatóanyagok nemcsak megkötik a pigmenteket, hanem táplálja és hidratálja bőröd.

 

SOSEM KÉSŐ

Ha már kicsúsztál az időből és javában tombol a nyár, akkor kezdj az árnyékban, használj fényvédő krémet, majd fokozatosan merészkedj ki a napra, mindig egy kicsivel többet. Először az is elég ha bemész a vízbe mártózni, de ha megszáradtál kend be magad újra, hiába vízálló a krémed, a tuti védelem az, ha újra bekened magad.

 

TIPP: Ha nem figyeltél oda és mégis leégtél, ne kenj a bőrödre mindenféle vegyszeres leégés utáni krémeket, azzal csak még jobban fokozod a fájdalmat. Az aloe vera növény a legjobb leégésre, ha hozzá tudsz jutni, akkor vágj le belőle egy darabot és kend a levét az égett területre. Ha nincs a közelben aloe vera, akkor olyan bio készítményt próbálj beszerezni, ami nagy százalékban ebből a növényből készült, akár spay, akár gél formátumban.

 

NAPOZÁS UTÁNI BŐRÁPOLÁS

Mivel a napozás és a szolárium is szárítja a bőrt, ezért gondoskodj a megfelelő folyadék bevitelről, ami alkattól függőenkörülbelül 3 liter naponta. Az UV sugarak megterhelik a kötőszöveteket, azok kiszáradnak, szinte érezhető ahogy megfeszülnek, ezért mindig használj testápolót vagy testvajat, hogy megőrizd bőröd rugalmasságát. Kapható direkt napozás utáni testápoló készítmény, valaki arra esküszik.

 

TIPP: Az önbarnító krémet nem javaslom, mert hiába barnít, nem készíti fel a bőrt a napozásra, így ugyanúgy le fogsz égni, ha nem használsz megfelelő fényvédőt. Ráadásul nagyon nem szép amikor elkezd kopni, mert foltos leszel, mint egy dalmata.

 

Tehát napozzunk, mert a barna bőr szép és egészséges, de csak fokozatosan és odafigyelve, mert a bőr nem felejt. Minden leégés károsítja, ami később fog majd meglátszani pigmentfoltok és ráncosodás képében. Ha betartod a fenti tippeket úgy leszel tavasz végére napbarnított, hogy elkerülöd a leégést.


KÖVESS MINKET!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés